Liefde hoort geen energie te kosten

Waarom overstappen via een energievergelijker?

Het is niet gek dat je steeds vaker hoort dat huishoudens besparen door energie vergelijken. In 2016 stapte ruim 17% van de Nederlandse huishoudens over naar een nieuwe energieleverancier. Hiermee bespaarden zij tussen de €200 tot €400 per jaar en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Dit kun je op eigen houtje doen maar dit is een behoorlijke klus. Maak daarom gebruik van een energievergelijker, die meer dan 23 energieleveranciers voor je op een rijtje zet én direct uitrekent welk contract voor jou geschikt is.

Zijn contracten goedkoper wanneer je dit via een vergelijker regelt?

Vaak zijn de contracten via een energievergelijker goedkoper. Let op, dit betekent wel dat de vergelijker niet onfhankelijk is en dus geen kloppende vergelijking van meer dan 23 energieleveranciers maakt. Er zullen altijd bepaalde energieleveranciers boven aan in de vergelijking staan. De kans is groot dat er hierdoor speciale voorwaarden aan het contract hangen of dat je na het eerste jaar alsnog duurder uit bent. Wanneer de vergelijker speciale welkomstacties aanbiedt lijkt het contract voordelig, maar deze cadeaus of kortingen betaal je uiteindelijk zelf terug! Contracten lijken in eerste instantie hierdoor goedkoper, maar uit de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Maak daarom altijd gebruik van een onafhankelijke vergelijker.

Is een vergelijker betrouwbaar?

Om energie te mogen vergelijken, moet de website voldoen aan bepaalde regels opgesteld door de Autoriteit Consument en Markt. Er zijn bepaalde regels waar de sites zich aan moeten houden om de privacy van consumenten te waarborgen en zorgvuldig met gegevens moeten omgaan. Websites moeten dit vermelden op hun website. Een betrouwbare energievergelijker kun je hier dan ook aan herkennen.

Hoe gaat energie vergelijken via een energievergelijker in zijn werk?

Wanneer je energie wilt vergelijken via een vergelijkingssite, heb je niet veel gegevens nodig. Het enige wat je bij de hand moet hebben is een recentelijk jaarverbruik en basisgegevens zoals je postcode en huisnummer. Aan de hand hiervan kan de vergelijker een juiste berekening maken voor jouw situatie. Mocht je tussen de aanbiedingen een aantrekkelijk aanbod zien? Dan kun je er voor kiezen om direct te  overstappen. Vaak kun je dit rechtsstreeks via de energievergelijker regelen. Je vult je gegevens in en de vergelijker stuurt dit door naar de nieuwe energieleverancier. Ook zeggen zij je huidige energieleverancier op én regelen ze de verdere gang van zaken voor je. Het enige wat jij ervan merkt is dat je de meterstanden moet doorgeven en een ander logo op de rekening die je ontvangt. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor gas en stroom én maak je gebruik van een eerlijke energievergelijker. Prettig geregeld.